Gotowy, by wkroczyć na inne cukiernicze terytorium? Wyłam migdały i syrop klonowy!
Słodkie masło kokosowe, chrupiące prawieki i bogate, maślane toffi - czego tu nie kochać? To Hash Toffee jest łatwe do zrobienia i stanowi idealny przysmak LUB prezent przez cały rok!
Jak zrobić Hash Toffee
Składniki:
- 200g organicznego masła z oleju kokosowego
- 350g suchych prażonych migdałów
- ¼ filiżanki 100 % syropu klonowego
- 2 krople ekstraktu waniliowego
- 150g organicznego masła niesolonego
- 2 szczypty płatków soli
- 1 kg surowego cukru
- 12 ml oleju haszyszowego
Narzędzia do użycia:
- ciężki rondel ze stali nierdzewnej
- łyżka deserowa ze stali nierdzewnej
- metalowa blacha do pieczenia
Wskazówki:
- Wysmaruj blachę masłem i odłóż na bok.
- Następnie podgrzej połowę organicznego oleju kokosowego w rondelku na ogniu.
- Dodaj suche prażone migdały raz masło topi się i stopniowo brązowy off migdałów, aż zamieni się w złotym kolorze.
- Kiedy migdały staną się złotobrązowe, opróżnij zawartość rondla do miski i odłóż na bok.
- Następnie umieść rondel z powrotem na ogniu i wlej do niego pozostałe masło z oleju kokosowego.
- Opróżnij organiczne masło do rondla.
- Dodaj ekstrakt waniliowy, syrop klonowy, sól, surowy cukier i olej haszyszowy.
- Pozwól, aby składniki stopniowo gotowały się na wolnym ogniu.
- Gdy wszystko się dobrze wymiesza i osiągnie odpowiednią konsystencję, wylej masę na blachę wyłożoną masłem.
- Rozprowadź ją równomiernie po całej blaszce.
- Gdy masa zastygnie, pokrój ją nożem na małe kwadraty i Twoje Hash Toffee jest już gotowe do jedzenia!
0 Komentarze